English
Mapa webaKontakt


Univerzijada '87. - graditeljica sportskih objekata u Zagrebu

Pod geslom “Svijet mladih za svijet mira“, od 8. do 19. srpnja 1987., natjecalo se 3195 sportaša iz 122 zemlje u 12 sportova (atletika, košarka, mačevanje, nogomet, gimnastika, plivanje, skokovi u vodu, vaterpolo, tenis, odbojka, veslanje i kajak) i 130 pojedinačnih disciplina u 77 sportskih objekata.
 
Održavanje 14. ljetne Univerzijade, kao dosad najvećeg događaja u povijesti Zagreba, ostavilo je na razvoj sporta dugoročne posljedice. Stanje sportske infrastrukture do Univerzijade bilo je katastrofalno. Na Šalati  u bazenu je rasla trava,a vaterpolisti kao prvaci države svoje utakmice igraju u Ljubljani. Cibona se seljaka iz dvorane u dvoranu, a Jarun je sav obrastao u šikaru.
 
Pred otvaranje Univerzijade u Zagrebu je što napravljeno, što obnovljeno, oko 130 objekata, a veliki dio su činili sportski objekti. Sagrađene su dvorane Cibone s poslovno-trgovačkim centrom i neboderom, SP Mladost, dvorane Martinovka i Sutinska vrela, sportske dvorane Ekonomskog fakulteta, MIOC-a i srednje kemijske škole. Obnovljeni su Dom sportova, dvorana Kutija šibica, sportski tereni i bazeni na Šalati, stadioni Dinama i Zagreba.
 
Najveći poduhvat bilo je uređenje Jaruna, ukupne površine 240 hektara, od čega 70 hektara vodene površine. Uz regatnu stazu dugu 2.125 metara i široku 125 metara sagrađene su tribine na sjevernoj i južnoj strani s 3700 sjedećih mjesta, hangari i prateći objekti: Dom sportaša, Upravna zgrada i Dom tehnike. Sagrađena je cesta oko jarunskog jezera, duga 6300 metara, pješačke i biciklističke staze, četiri mosta koji povezuju otoke, uređene su plaže i obavljeni infrastrukturni  i hortikulturni radovi.

Jarun je Zagrebu dao novu vrijednost a ujedno je bio i putokaz kako iskoristit zapušteni Bundek. Danas sa najviše  izgrađenih i obnovljenih sportsko-rekreacijski objekata upravlja Zagrebački holding.  

Ne treba zaboravit da je uz profesionalce na Univerzijadi radilo i  25700 volontera koji su svojim trudom i zalaganjem najzaslužniji za sliku koja je iz Zagreba odaslana  u svijet.




Prijava na newsletter
Ustanova Upravljanje sportskim objektima u obradi osobnih podataka ispitanika postupa sukladno Opaoj uredbi o zaštiti podataka (tzv. GDPR). Ovim putem Vas informiramo da Vaše osobne podatke koje ovim putem prikupljamo koristimo samo u svrhu slanja newslettera. Vaše podatke neaemo koristiti u druge svrhe niti ih dostavljati treaim osobama. Ukoliko želite ostvariti pristup Vašim osobnim podacima, zatražiti ispravak netoenih podataka, brisanje podataka, ogranieenje obrade ili prijenos Vaših podataka, slobodno se obratite službeniku za zaštitu podataka na mail: zop@terek.hr.

Ukoliko ne želite više primati naš newsletter molimo Vas pošaljite nam mail s naslovom ODJAVA.