English
Mapa webaKontakt

Započinje energetska obnova Zimskog plivališta Mladost

Dana 13. svibnja 2020. održala se konferencija za medije povodom početka radova na energetskoj obnovi zgrade Zimskog plivališta Mladost. Na konferenciji su sudjelovati ravnatelj Ustanove Upravljanje sportskim objektima Marinko Tomić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Đurđica Veselin.
 
Projekt energetske obnove zgrade Zimskog plivališta Mladost provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt se provodi od travnja 2019. do travnja 2021. u vrijednosti od 17.163.028,36 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  7.920.758,69 kn.
Zimsko plivalište Mladost je najstarije zatvoreno plivalište na našim prostorima namijenjeno za obuku, natjecanja, rekreaciju, plivanje, vaterpolo, skokove u vodu i sinkro plivanje. Svečano je otvoreno 1958. godine, a sadrži veliki i mali bazen, dvoranu, mini košarkaško igralište, igralište za odbojku na pijesku, sunčališta i terasu. „U doba gradnje Plivališta nisu postojali kriteriji energetske potrošnje koji postoje danas, a nakon više od 60 godina rada zaslužio je obnovu. Energetska obnova će korisnicima donijeti komfor i udobnost u bazenskom dijelu i popratnim prostorijama, a sportašima bolje uvjete za treniranje“, istaknuo je ravnatelj Marinko Tomić.
 
Grad Zagreb provodi program energetske obnove  u kojem su uključene 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba sa čijom realizacijom se planira smanjiti potrošnja energije za više od 50 % u tim zgradama, smanjiti emisije CO2 kao i koristiti obnovljivi izvori energije. „U okviru programa, uz Zimsko plivalište Mladost planirana je i energetska obnova još tri zgrade sporta i to ŠSD Trnsko, ŠSD Pešćenica i SD Trešnjevka – Kutija Šibica, što su ulaganja od ukupno 72 milijuna kuna za sve četiri zgrade. Na zgradama je planirana provedba cjelovitih energetskih obnova te je očekivana ušteda energije više od 50% tj. smanjiti će se za 1.322 MWh/godišnje, a smanjiti će se i emisija CO2 za 442 t/godišnje“, rekla je pomoćnica pročelnice Melita Borić.
 
Cjelokupni Program energetske obnove vrijedan je 805 milijuna kuna, a izvori financiranja su proračunska sredstava, EU fondovi i povoljna kreditna sredstva. Od planiranog, do sada su završene energetske obnove na 52 zgrade s investicijom od 202 milijuna kuna. Za realizaciju programa energetske obnove, do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnog i EU fondova za 45 zgrada u iznosu od 162.245.968,87 kn.

Provedbom energetske obnove na Zimskom plivalištu Mladost poboljšati će se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije te zamjenom neučinkovite stolarije, staklenih stijena i bravarije. „Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjiti će se energetska potrošnja za 365,53 MWh godišnje (73,99%) i emisija CO2 za 138,63 t/godišnje“, rekla je voditeljica projekta Đurđica Veselin te dodala kako će se modernizirati sustav grijanja, ventilacije i pripreme tople vode, te će se zamijeniti neučinkovita rasvjeta i izgraditi fotonaponska elektrana.
 
 



Prijava na newsletter
Ustanova Upravljanje sportskim objektima u obradi osobnih podataka ispitanika postupa sukladno Opaoj uredbi o zaštiti podataka (tzv. GDPR). Ovim putem Vas informiramo da Vaše osobne podatke koje ovim putem prikupljamo koristimo samo u svrhu slanja newslettera. Vaše podatke neaemo koristiti u druge svrhe niti ih dostavljati treaim osobama. Ukoliko želite ostvariti pristup Vašim osobnim podacima, zatražiti ispravak netoenih podataka, brisanje podataka, ogranieenje obrade ili prijenos Vaših podataka, slobodno se obratite službeniku za zaštitu podataka na mail: zop@terek.hr.

Ukoliko ne želite više primati naš newsletter molimo Vas pošaljite nam mail s naslovom ODJAVA.