English
Mapa webaKontakt

Biljni i životinjski svijet

Prostor RŠC Jarun stanište je brojnih biljnih i životinjskih zajednica, pri čemu je osobito karakteristično područje oko Otoka divljine, gdje još prevladava močvarna vegetacija poput one uz rijeku Savu.
Na području Jaruna prevladava autohtona vegetacija vrbika i topolika kao predstavnika biljnih zajednica koje rastu uz vodu. Oko Otoka divljine rastu zajednice biljaka močvarnih i vlažnih staništa: trska, šaš, vodena metvica i rogoz, a u vodi prevladava žuti lokvanj (Nuphar lutea), krocanj i mrijesnjak.

Tijekom opsežnih istraživanja ekosustava Jarun, počevši od 1980-tih godina, na ovom je prostoru zabilježeno 29 vrsta riba, 130 vrsta ptica te više vrsta vodozemaca, gmazova i malih sisavca.
Od riba, najbrojnija je skupina šaranki, ali postoje i druge vrste poput balavca, sunčanice, linjaka, soma. Jezero se poribljuje dva puta godišnje vrstama koje održavaju ravnotežu unutar jezerskog ekosustava. To čine tako da se hrane vodenim biljem, planktonom i manjom ribom.

Od ptica posebno su značajne ptice močvarice, koje svojim načinom života uz vodu i pored nje utječu na njenu kakvoću. Najpoznatija močvarica među njima je crvenokljuni labud (Cygnus olor), koji se u većem broju pojavljuje u zimskim mjesecima. Hrani se gotovo isključivo biljkama te je potpuno pogrešno uvjerenje da mu se smije davati kruh ili bilo koja hrana namijenjena ljudima.
Na Jarunu su u zimskim mjesecima brojne i crne liske (Fulica atra) i kormorani (Phalacrocorax carbo).

Divlja patka (Anas platyrhynchos) obitava na ovom prostoru s većom brojnošću zimi, a inače je tu prisutna tijekom cijele godine, kao i siva čaplja (Ardea cinerea).


Napomena: slike su autorski rad Ane Kunštek

DSC00106.jpg
DSC00116.jpg
DSC00766.jpg
DSC01606.jpg
DSC02114.jpg
DSC02629.jpg
DSC05383.jpg
DSC07272.jpg
IM000228.jpg
labud.jpg
otok-ljubavi.jpg
sjenice.jpg
veliko-jezero.jpg

Prijava na newsletter
Ustanova Upravljanje sportskim objektima u obradi osobnih podataka ispitanika postupa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (tzv. GDPR). Ovim putem Vas informiramo da Vaše osobne podatke koje ovim putem prikupljamo koristimo samo u svrhu slanja newslettera. Vaše podatke nećemo koristiti u druge svrhe niti ih dostavljati trećim osobama. Ukoliko želite ostvariti pristup Vašim osobnim podacima, zatražiti ispravak netočnih podataka, brisanje podataka, ograničenje obrade ili prijenos Vaših podataka, slobodno se obratite službeniku za zaštitu podataka na mail: zop@terek.hr.

Ukoliko ne želite više primati naš newsletter molimo Vas pošaljite nam mail s naslovom ODJAVA.