English
Mapa webaKontakt

Rekreacijsko-sportski centar Jarun

 Rekreacijsko sportski centar Jarun prostire se na 240 hektara od čega 30% otpada na vodene površine. Čine ga regatna staza duga 2250 m i dva jezera – Veliko i Malo, te šest otoka: Otok Univerzijade, Otok Trešnjevka, Otok Veslača, Otok Hrvatske mladeži, Otok Divljine i Otok Ljubavi. Uz obale Jarunskih jezera uređeno je 2500 metara šljunčanih plaža, a cijeli prostor rekreacijsko-športskog centra povezan je kilometrima pješačkih i biciklističkih staza.Važan višenamjenski rekreacijsko-sportski centar grada Zagreba na jugu omeđen je rijekom Savom, a s ostalih strana okružuju ga gradska naselja Staglišće, Jarun, Vrbani i Prečko. Za potrebe sportaša i rekreativaca izgrađeno je mnoštvo športskih terena. Na regatnoj stazi treniraju i održavaju natjecanja veslači, kajakaši i kanuisti, na Velikom jezeru svoje sportske aktivnosti obavljaju klubovi jedriličara i jedrenja na dasci, no jarunsko jezero je idealno mjesto i za ribolovce, a na kopnenim površinama uz jezero izgrađena su mnogobrojna igrališta za nogomet, košarku, odbojku i rukomet na pijesku i boćanje.
 
Osim sportskih sadržaja za svakodnevne rekreativne aktivnosti uređena je biciklistička i pješačko-rolerska staza u dužini od 5.500 m, trim staze, rekreativno sportski tereni za nogomet, košarku, boćanje, odbojku, rukomet i nogomet na pijesku te badminton, mini golf, viseće kuglane, skate park, stolni tenis, vrtni šah, bazen za neplivače i skate-park.
 
Prostrane livade i hladoviti šumarci obogaćeni s 20 sjenica i pripadajućim betonskim roštiljima na Velikom i Malom jezeru, vanjski sanitarni čvorovi (prilagođeni i za osobe s invaliditetom) i tuševi na plažama što posjetiteljima Jaruna omogućava sadržajan i aktivan kvalitetni cjelodnevni boravak u prirodnom okolišu.
Večernje sate rezervirane za zabavu može se provesti u ugostiteljskim objektima i noćnim klubovima na prostoru Jaruna.
 
Prostor Jaruna je stanište raznolikog životinjskog svijeta (130 vrsta ptica i 29 vrsta riba).
 
Centar se redovito čisti, održava, uređuje i čuva, a osobita pozornost posvećuje se osjetljivom ekosustavu. Jezera se prirodnim putem napajaju podzemnom vodom, koja prolazi kroz šljunčane slojeve i tako se pročišćava. Kakvoća vode jezera redovito se laboratorijski ispituje. Srednja dubina jezera je oko 4 m, srednja godišnja temperatura vode iznosi oko 14°C, a srednja ljetna oko 24°C. Voda jezera je izvrsne ili dobre kakvoće prema pojedinačnoj ocjeni i kao takva pogodna za kupanje i rekreaciju, prema Uredbi o kakvoći voda za kupanje (NN 51/10). Kakvoću vode pogodnu za kupanje te čistoću plaža i okoliša potvrđuje međunarodna eko markica Plava zastava, koju nosi svih pet plaža.

Jarun je proglašen kupalištem 1988. godine te od tada na tom prostoru postoji pet šljunčanih plaža ukupne dužine oko 2500 m, koje mogu zaprimiti do 20 000 kupača. Svake godine u vrijeme sezone kupanja ovlaštena institucija kontrolira zdravstvenu ispravnost vode jezera, koja mora zadovoljavati zakonski određene kriterije za vodu za kupanje i rekreaciju.
 
Za vrijeme ljetne sezone kupanja (od lipnja do rujna) na svim plažama dežura spasilačka služba koja brine o sigurnosti kupača i liječnička služba, a tijekom cijele godine za sigurnost posjetitelja Jaruna brine se zaštitarska služba. Kupalište na otoku Trešnjevka prilagođeno je osobama s invaliditetom izgrađenom rampom koja omogućava pristup vodenoj površini invalidskim kolicima.

Prodaja svih vrsta ribičkih dozvola, koje su propisane Pravilnikom o ribičkim dozvolama u slatkovodnom ribarstvu (NN 139/2020), vrši se svaki radni dan od ponedjeljka do petka i to u vremenu od 09,00 do 11,00 i od 12,00 do 14,00 sati.


Podaci o temperaturi vode i kakvoći vode RSC Jarun od 27.03.2024.

Podatak  Jarun
Temperatura vode: 13,4 °C
Kakvoća jezerske vode: Izvrsna/dobra



Kontakt:
Rekreacijsko sportski centar Jarun

Aleja Matije Ljubeka 3
10 000 Zagreb
Tel: +385 1 6421 355
e-mail: info.jarun@sportskiobjekti.hr



Zg0503165.jpg
Zg0503167.jpg
ZG0700516.jpg
ZG0701130.jpg
ZG0701700.jpg
jaru kuglanje 2.jpg
jarun 00.JPG
jarun 1.JPG
jarun 103.jpg
jarun 104.jpg
jarun 12.JPG
jarun 2.JPG
jarun djecje igraliste.jpg
jarun igraliste 4.JPG
jarun igraliste pijesak 1.JPG
jarun igraliste pijesak 2.JPG
jarun kuglanje.JPG
jarun ljuljacka.jpg
jarun plaza 2.JPG
jarun plaza.JPG
JEDRENJE-NA-DASCI.jpg
kupaliste-invalidi1.jpg
litopunktura.jpg
viseosjetilni-park.jpg
aleja-velikana-hrvatskog-sporta.jpg

Prijava na newsletter
Ustanova Upravljanje sportskim objektima u obradi osobnih podataka ispitanika postupa sukladno Opaoj uredbi o zaštiti podataka (tzv. GDPR). Ovim putem Vas informiramo da Vaše osobne podatke koje ovim putem prikupljamo koristimo samo u svrhu slanja newslettera. Vaše podatke neaemo koristiti u druge svrhe niti ih dostavljati treaim osobama. Ukoliko želite ostvariti pristup Vašim osobnim podacima, zatražiti ispravak netoenih podataka, brisanje podataka, ogranieenje obrade ili prijenos Vaših podataka, slobodno se obratite službeniku za zaštitu podataka na mail: zop@terek.hr.

Ukoliko ne želite više primati naš newsletter molimo Vas pošaljite nam mail s naslovom ODJAVA.