English
Mapa webaKontakt

Ponuda

Jarun pruža brojne mogućnosti za rekreaciju; primjerice kilometri pješačkih staza, biciklističko-rolerska staza u dužini od 5.500 m, trim staze, rekreativno sportski tereni za nogomet, košarku, boćanje, odbojku, rukomet i nogomet na pijesku te badminton, mini golf, viseće kuglane, skate park, stolni tenis, vrtni šah, bazen za neplivače i skate-park.

RŠC Jarun
  • 1 trim staza "Janica 2002" duljine 6 km
  • 1 biciklističko-rolerska staza duljine 5,5 km

Malo jezero
  • 10 betonskih stolova za stolni tenis
  • 2 viseće kuglane
  • 1 mini golf igralište (18 rupa)
  • 1 trim poligon
  • 1 boćalište s 4 staze (s noćnom rasvjetom)
  • 1 polivalentno asfaltirano igralište (košarka, rukomet, nogomet)
  • dječje igralište "Raiffeisen"
  • dječje igralište "Bounty (Otok veslača)
  • vrtni šah

Veliko jezero
  • 5 betonskih stolova za stolni tenis
  • 2 viseće kuglane
  • 2 terena odbojke na pijesku
  • 1 teren za rukomet na pijesku
  • 1 skate park s 8 rampi (s noćnom rasvjetom)
  • 1 mini golf igralište (18 rupa)
  • 1 nogometno igralište (travnato)
  • 1 trim poligon
  • 1 sanjkalište (zimi)
  • 1 dječje igralište "Grad Redox"

Sport

Za potrebe športaša izgrađeno je mnoštvo športskih terena. Na regatnoj stazi treniraju i održavaju natjecanja veslači, kajakaši i kanuisti, na Velikom jezeru svoje športske aktivnosti obavljaju klubovi jedriličara i jedrenja na dasci, no jarunsko jezero je idealno mjesto i za ribolovce, a na kopnenim površinama uz jezero izgrađena su mnogobrojna igrališta za nogomet, košarku, odbojku i rukomet na pijesku i boćanje.

Na prostoru Rekreativno-športskog centra Jarun svoju športsku djelatnost obavljaju slijedeći sportski savezi i klubovi:

Regatna staza
  • VESLANJE: Veslački savez Zagreba, VK Trešnjevka, HAVK Mladost, VK Croatia, VK Zagreb, VK Jarun
  • KAJAK/KANU: KK Matija Ljubek, KK Jarun, KK Končar, KKK Zagreb

RŠC Jarun
  • JEDRILIČARSTVO/ JEDRENJE NA DASCI: JK Zagreb, JK Sv. Nikola, KJD Zagreb
  • TRIATLON: TK P. Zrinski, TK Zagreb, HTK Mihanović, TK Swibir
  • SPORTSKI RIBOLOV: Savez ribolovnih društava Grada Zagreba, ŠRU Jura Jarunski
  • PLIVANJE: PK Novi Zagreb
  • RONJENJE: DSP Zagreb, RK Dora, RK Mar-sub
  • KOTURALJKANJE: KK Vatreni kotači
  • RUKOMET NA PIJESKU: Zagrebački rukometni savez
  • SOFTBALL: SK Princ
  • BOĆANJE: BK Jarunsko jezero
  • ŠPORTSKA REKREACIJA: DŠR Jarun
  • RADIOAMATERIZAM: Hrvatski dx klub

Za najmlađe

Na području rekreacijsko-športskog centra nalaze se i tri dječja igrališta (Veliko jezero, Malo jezero, Otok veslača) i jedno igralište za djecu s invaliditetom (Otok Trešnjevka)
  • jumping park
  • dječje igralište "Grad Redox" na Velikom jezeru
  • dječje igralište "Bounty brod" na Otoku veslača
  • dječje igralište "Raiffeisen" na Malom jezeru
  • dječje igralište "Trešnja" na Otoku Trešnjevka

Umjetnički, ekološki i edukativni sadržaji

Litopunktura Zagreb
Litopunktura Zagreba je umjetničko-ekološki projekt koji će utjecati na povezivanje različitih, sada međusobno vidljivo odvojenih dijelova grada – starog od novog, sjevernog od južnog, istočnog od zapadnog – u jedinstvenu cjelinu, te time omogućiti bolje funkcioniranje sustava grada, odnosno višu kvalitetu života njegovih stanovnika.
Radi se o smještanju u prostor 9 kamenih stupova visine oko 1,70 m, međusobno vizualno ujednačenih i energetski usuglašenih, na točno određene točke u Zagrebu.
Litopunktura poput osovine uz energijsku kralježnicu Zagreba povezuje sve gradske strukture od Mirogoja do crkve Sv. Križa u Sigetu. Na taj način različiti slojevi grada, nastali u prošlosti i rasli tijekom njegova razvitka, povezani su s energijskom bazom Zagreba s Medvednicom.
Jarunski litopunkturni kamen, smješten na Malom jezeru (kod Polivalentnog igrališta), jedan je od kamenova Zagrebačke litopunkture, umjetničko-ekološke intervencije u prostoru kojom se potiču i obnavljaju prirodne životne snage Zagreba. Obilježava mjesto energija srca za šire područje grada.
Kozmogram u plitkom reljefu, uklesan na površinu jarunskog litopunkturnog kamena, stiliziran je arhetipski uzorak vibracije ovoga kraja i blagotvorno utječe na okoliš.
Kamen je postavljen 17. kolovoza 2004. godine.
Autor projekta – Marko Pogačnik, slovenski akademski kipar.

Zagrebački labirint
Zagrebački labirint ili Labirint uskrsnuća i sedam planeta je kozmogram izveden po uzoru na minoski kulture drevne Krete. Djeluje poticajno na okoliš i uskladujuće na tekuće promjene energija na planetu, a prvi je takav u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Hrvatske mladeži na RŠC „Jarun“. Dužina staze labirinta je 500 m.
Labirint kao forma seže u povijest preko 4000 godina, a svojom je magičnom geometrijskom formom u svim tradicijama predstavljao sveto mjesto. Simbolizira duhovni put – ulazak označava pročišćenje, pražnjenje i otpuštanje, središte je mjesto svjetla, jasnoće i uvida, a izlazak simbolizira jedinstvo, inicijativu, integraciju i vanjsku akciju.
Labirint je izgrađen 21. lipnja 2003. godine.
Autor projekta – Johannes Matthiessen, njemački arhitekt i waldorfski pedagog.

Solarni plexus Europe
Umjetničko-ekološka postava koja litopunkturnim kamenovima predstavlja središnju energijsku os ili kralježnicu Europe koja pulsira između Islanda i Krete.
Dva kruga u sredini posebno naglašavaju solarni pleksus kontinenta – veliko područje izmedu Frankfurta i Zagreba, te Berna i Praga, a točno je naznačen i raspored drugih glavnih gradova i krajolika koji ulaze u to područje. Zagreb se nalazi na vanjskom obodu kruga, lijevo od centralne osi, do ceste.
Na 37 kamena koji predstavljaju neki europski grad ili kraj, bit će postavljeni kozmogrami u bronci, što na stilizirani način prikazuje osnovnu vibraciju prostora koji predstavlja i simbolički povezuje to mjesto s ovim modelom.
Šest niza u manjim kamenovima koji izlaze iz središta kruga, predstavljaju zrake solarnog preksusa.
Autor Marko Pogačnik, izvedba SIRION centar za očuvanje prirode i zdravlja

Višeosjetilni park
Višeosjetilni park nalazi se na južnoj strani Velikog jezera i prvi je takav park u Hrvatskoj. Slobodan je za korištenje svim posjetiteljima RŠC Jarun, a prilagođen je potrebama slijepih i slabovidnih osoba te osoba s invaliditetom.
Višeosjetilni park je prostor u kojem se ciljano odabranim biljem djeluje na osjetila. Sastavni dio parka su i skulpture koje služe kao smjerokaz ili taktilni podražaj. Oblikovanje parka omogujuće korisnicima neposredan kontakt s biljem (opip, okus, miris, sluh, njuh). Odabrane su biljke koje se ističu nekom značajkom: strukturom lista ili kore, mirisom, prepoznatljivim i jestivim plodom, šumom lišća. Svi objekti, uređaji te bilje obilježeni su natpisima s Braille-ovim pismom. Promjene smjerova staza obilježene su promjenom površinske obrade hodnih površina, graničnicima, mobilnim strukturama ili mirisnim biljem.
Širina staza je 2,5 metra koliko je potrebno za mimoilaženje dvaju invalidskih kolica. Staza koja povezuje površinu s taktilnim stolovima na jugu i površinu s vrtnim šahom za slijepe, široka je 1,8 metra što je potrebna širina za kretanje dviju slabovidnih osoba. Vanjske su granice proširenja i staza prema travnjaku naglašene žutim rubnjakom.

Aleja Velikana hrvatskog sporta
Aleja Velikana hrvatskog sporta smještena je uzduž prometnice Aleje Matije Ljubeka i prva je takva aleja u Hrvatskoj. Rekreativno-športski centar Jarun od rujna 2002. godine zauvijek zapisuje niz zavidnih dostignuća Velikana Hrvatskog sporta.
Aleja na Jarunu obogaćena je sa 138 panoa čime su predstavljenja nebrojena eminentna sportska imena.
Kako je hrvatski sport prepun imena svjetskog značaja, još mnogi sportaši svoje mjesto naći će upravo u ovoj Aleji.

Tematski park „Drvo za novi život“
Tematski park „Drvo za novi život“  nastao je kroz istoimenu akciju koju je pokrenuo RŠC Jarun u suradnji sa Petrovom bolnicom. Kupnjom sadnice koja je posađena na Jarunu u čast rođenja djeteta pomaže se nabavi potrebnih inkubatora za Petrovu bolnicu, te se daje doprinos očuvanju naše planete. Park je smješten na Otoku Veslača i njeguje ga osoblje Odjela hortikulture RŠC Jaruna.


Ostali sadržaji

KUPALIŠTE ZA OSOBE S INVALIDITETOM
Kupalište za osobe s invaliditetom čine silazne rampe u vodu, stepenište s rukohvatom za silazak u vodu (za teško pokretne osobe), sunčalište, sanitarni čvor sa svlačionicama, tuševe i izvor pitke vode.
Uz kupalište postavljeno je i dječje igralište za djecu s teškoćama u razvoju. Igralište obuhvaća 6 sprava s antitraumatskim podlogama (ljuljačke, tobogan, pješčanik, ploča za pisanje). Igralište ima sve međunarodno priznate standarde za sigurno korištenje i osiguranje kvalitete proizvoda (EN 1176, EN 1177 i ISO 9001:2000).
Slobodno vrijeme posjetitelji kupališta mogu provoditi sjedeći na klupicama ili pak provoditi vrijeme uz viseću kuglanu.
Kako bismo zadovoljili potrebe osoba s invaliditetom cijeli projekt izrađen je u suradnji sa Savezom organizacije invalida Hrvatske.
Uređene su sve šetnice, parkirališta i prilazne staze kako bi prostor bio bez arhitektonskih barijera i kao takav bio dostupan svim osobama s teškoćama u kretanju.
Otvaranjem kupališta za osobe s invaliditetom  podignuta je treća Plava zastava kojom se potvrđuje opremljenost  plaže na Otoku Trešnjevka.


Napomena: slike su autorski rad Ane Kunštek

15.jpg
9---rujan.jpg
aleja-velikana-hrvatskog-sporta.jpg
daskasi.jpg
daskasi1.jpg
DSC00486.jpg
DSC00614.jpg
DSC04309.jpg
DSC04315.jpg
DSC04325.jpg
DSC_4444.jpg
JEDRENJE-NA-DASCI.jpg
kupaliste-invalidi1.jpg
litopunktura.jpg
ODBOJKA.jpg
viseosjetilni-park.jpg

Prijava na newsletter
Ustanova Upravljanje sportskim objektima u obradi osobnih podataka ispitanika postupa sukladno Opaoj uredbi o zaštiti podataka (tzv. GDPR). Ovim putem Vas informiramo da Vaše osobne podatke koje ovim putem prikupljamo koristimo samo u svrhu slanja newslettera. Vaše podatke neaemo koristiti u druge svrhe niti ih dostavljati treaim osobama. Ukoliko želite ostvariti pristup Vašim osobnim podacima, zatražiti ispravak netoenih podataka, brisanje podataka, ogranieenje obrade ili prijenos Vaših podataka, slobodno se obratite službeniku za zaštitu podataka na mail: zop@terek.hr.

Ukoliko ne želite više primati naš newsletter molimo Vas pošaljite nam mail s naslovom ODJAVA.