English
Mapa webaKontakt


Utrka neretvanskih lađa na Jarunu

Lađarski kup Grada Zagreba, poznat i kao Maraton lađa na Jarunu,  održati će se 27. svibnja na  RSC Jarun a okupit će ponajbolje lađarske posade s poznatijeg Maratona lađara na Neretvi. Utrka će se odvijati na stazi jezera Jarun u duljini od 9,6 kilometara, prijavljeno je impozantnih 20 ekipa a početak je najavljen za 18:00 sati.

“Subotu poslije podne smo ostavili građanima Zagreba da vide što je ta neretvanska lađa, na koji način funkcionira te kako voze, tako da će doći 21 lađa u Zagreb, koje će biti na raspolaganju do 17 sati, nakon čega imamo postrojavanje lađara“, najavio je predsjednik Udruge lađara Neretve gospodin Dalibor Obradović.

Obradović je dodao i kako na Jarun dolaze sve ekipe koje su bile na prošlogodišnjem izdanju uz nekoliko novih pa tako iz Bjelovara stižu tri ekipe, jedna ekipa iz Siska, a natjecat će se i ekipa kadeta Hrvatskog vojnog učilišta Franjo Tuđman.
Tom prepoznatljivom turističkom manifestacijom Neretvani su sačuvali od zaborava svoju lađu, koja se prvi put spominje 1665. godine i nekada je bila jedino prijevozno sredstvo na području Neretve, a ovo je prilika da Zagrepčani opet pogledatju atrkativnu utrku koja se na Neretvi organiza svake druge subote u kolovozu kad je prate tisuće turista.