Poribljavanje jezera Jarun

Poribljavanje jezera Jarun obavlja se od 1993. godine sa svrhom održanja kakvoće vode na razini pogodnoj za kupanje i rekreaciju te oblikovanja ihtiostrukture koja će u najboljoj mjeri održavati kakvoću vode na toj razini.

Ove godine prvi dio  poribljavanja bit će danas, 03. lipnja 2014. godine. U jezero će se unijeti bijeli amur i pastrvski grgeč. Drugi dio poribljavanja održat će se na jesen.

Ustanova Upravljanje sportskim objektima ovlaštenik je ribolovnog prava u izdvojenoj ribolovnoj zoni jezera Jarun kojom upravlja prema Ribolovno-gospodarskoj osnovi. Na temelju Ribolovno-gospodarske osnove određene su vrste i količina ribe i način poribljavanja.
 
Stvaranje optimalne ihtiostrukture složen je i dugotrajan proces. U tu svrhu u jezero se unose bijeli amur, bijeli i sivi glavaš, smuđ i pastrvski grgeč. Neposredno prije ispuštanja ribe u jezero, potrebno je izmjeriti temperaturu vode jezera i temperaturu vode u bazenima za transport ribe, pri čemu temperaturna razlika ne smije biti veća od 5oC.
 
Nakon poribljavanja, potrebno je zabraniti bilo kakav ribolov u razdoblju od 7 dana, u svrhu zaštite nasađenog ribljeg materijala.