English
Mapa webaKontakt

Plava zastava

Plava zastava za plaže i marine je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koja je turistima važan orijentir prilikom odabira destinacije, a ujedno je i najpriznatiji model ekološkog odgoja i obrazovanja te obavješćivanja javnosti.

Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education – FEE sa sjedištem Danskoj.  U program je trenutno uključeno 30-ak europskih i 10-ak vaneuropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva. Do sada je podignuto preko 3000 Plavih zastava, od toga preko 2500 na plažama i preko 600 u marinama.
 
Provedba programa Plave zastave počiva na strogo definiranim kriterijima, a za provođenje programa u svakoj je državi zadužena jedna ekološka udruga, koja svojim ustrojstvom i programom rada ispunjava kriterije o članstvu u FEE. Nacionalni koordinator za Plavu zastavu u Republici Hrvatskoj je Pokret prijatelja prirode „Lijepa naša“.

Program promiče održivi razvoj u obalnim područjima, kroz visoke standarde kvalitete vode, sigurnosne standarde, standarde vezane uz upravljanje okolišem te odgoj i obrazovanje za okoliš. Nastoji se ostvariti suradnja sektora turizma i zaštite okoliša na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Tijekom godina provođenja, program Plava zastava postao je dobro poznata i priznata eko-markica, kako među turistima, tako i među turističkim djelatnicima.

Plava zastava je priznanje koje se dodjeljuje samo za jednu sezonu, te se zahtjev svake godine mora dostaviti na propisani način ako se želi dobiti Plava zastava.
  
Prve Plave zastave podignute su na Jarunu 2004. godine – na tri plaže (Veliko jezero-jug, Otok Trešnjevka, Otok Univerzijade), a 2005. godine još na dvije plaže (Malo jezero i Otok veslača). Trenutno samo plaža
 
Kriteriji Plave zastave za plaže vezani su uz:
  • odgoj i obrazovanje za okoliš i informiranje javnosti (prikaz informacija o kvaliteti vode, programu Plave zastave, važnim lokalnim ekosustavima, pravilima ponašanja na plaži, karte plaža te provođenje ekoloških aktivnosti)
  • kvalitetu vode (zadovoljavanje propisanih kriterija vezanih za mikrobiološke te fizikalno-kemijske parametre)
  • upravljanje okolišem (čistoća plaža, zadovoljavanje propisa o zaštiti okoliša i prostornom planiranju, redovit odvoz otpada, spremnici za reciklažu, dovoljan broj i čistoća sanitarnih objekata, održavanje plažnih objekata i opreme, promicanje održivog prijevoza)
  • sigurnost i usluge (dovoljan broj spasilaca, oprema za prvu pomoć ili liječnik, spriječavanje konflikata kod višenamjenskog korištenja plaže, dostupna voda za piće, pristup plaži i sanitarne prostorije za osobe s invaliditetom)
  • Tijekom kupališne sezone obavlja se ispitivanje zdravstvene ispravnosti odnosno kakvoće vode za kupanje prema Uredbi o kakvoći vode za kupanje. Uzorkovanje i analizu obavlja ovlaštena institucija. Za sigurnost posjetitelja i kupača brinu spasioci i liječnik koji svakodnevno dežuraju u vremenu od 10-20 sati. Informacije o temperaturi i kakvoći vode redovito se objavljuju na informativnim pločama i info-ormarićima na svakoj plaži.

Napomena: slike su autorski rad Ane Kunštek

DSC01606.jpg
DSC06449.jpg
DSC06514.jpg

Prijava na newsletter
Ustanova Upravljanje sportskim objektima u obradi osobnih podataka ispitanika postupa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (tzv. GDPR). Ovim putem Vas informiramo da Vaše osobne podatke koje ovim putem prikupljamo koristimo samo u svrhu slanja newslettera. Vaše podatke nećemo koristiti u druge svrhe niti ih dostavljati trećim osobama. Ukoliko želite ostvariti pristup Vašim osobnim podacima, zatražiti ispravak netočnih podataka, brisanje podataka, ograničenje obrade ili prijenos Vaših podataka, slobodno se obratite službeniku za zaštitu podataka na mail: zop@terek.hr.

Ukoliko ne želite više primati naš newsletter molimo Vas pošaljite nam mail s naslovom ODJAVA.